2017. novemberében mutatja be a Boráros Imre Színház Csáky Pál Hit és illúzió című színművét, mely  folytatása a közel nyolcvan előadást megélt, 2014-ben bemutatott Hit és hűségnek.

A történet a XX. század 60-as éveiben egy elszánt, hittel felvértezett kis csapat világmegváltó terveinek szövögetésével kezdődik. Idővel azonban a közérdekeket háttérbe szorítják a személyes érdekek, szétforgácsolódik a társaság, s illúzióvá válnak a hajdani álmok.

Boráros Imre Kossuth-díjas színművész szerint  a Hit és illúzió a felvidéki magyar emberek tragédiája. „Hit, mert hittel vártuk a bársonyos forradalom előtt, hogy eljön majd az idő, amikor teljes értékű állampolgárokként otthon lehetünk szülőföldünkön. Bíztunk benne, hogy az európai közösségben megoldódnak a kisebbségi problémáink. De rájöttünk, ez csak illúzió” Az előadást a Jászai-díjas Gali László állítja színpadra, aki nem először rendez Komáromban, 2000-ben A kőszívű ember fiait, 2001-ben Kosztolányi Édes Annáját vitte színre a Komáromi Jókai Színházban.

Gali szerint Csáky új drámája bonyolult problematikát fogalmaz meg. Véleménye szerint írói bravúr, hogy a főszereplő másik énje is megjelenik a színpadon, az „Idegen” szerepében, ez a másik én küzd azokkal a belső kételyekkel, amelyek mindannyiunkban megvannak. A másik központi kérdés a manipuláció:. „Írói eszközként jelenik meg két kerub formájában, esetünkben egy fiatal fiú és  egy fiatal lány  képében, akik hol segítőtársai a manipulációnak, hol pedig ellene dolgoznak.” Gali tanár úr a tanítványait is magával hozta Komáromba, Boráros Imre és Petrécs Anna mellett három ifjú színésszel egészült ki a Boráros Imre Színház társulata:

Torák Sándor Csongor játssza a főszereplő fiatal alteregoját, Biacsi Nikolett és Tóth Zoltán (illetve Pinke Jonathán) pedig a két „tanácsadó kerub“ szerepét. Az előadás  színpadképéhez Nagy János szobrászművész alkotásait használta fel a rendező.

A Hit és illúzió bemutatója 2017. november 19-én,
vasárnap 16.00 órai kezdettel lesz a lévai Revicky-házban.