Gál Tamás Jászai Mari-díjat kapott

Kásler Miklós az emberi errőforrások minisztere 2019. március 13-án Budapesten átadta a 2019-es Jászai Mari-díjakat, amellyel a színházművészet kiemelkedő alkotóit jutalmazza a magyar kormány. A díjat 1953-ban alapították, 1992 óta a március 15-i  ünnepségsorozat részeként kerülnek kiosztásra.

Az idei díjazottak között Gál Tamás, színész, rendező, a Csavar Színház alapítója is szerepel.

 

Gál Tamás 1978. november 16-án született Dunaszerdahelyen. A dunaszerdahelyi magyar gimnáziumban érettségizett, majd a pozsonyi Színművészeti Főiskola színész szakán szerzett oklevelet 2003-ban. Játszott a Kassai Thália Színházban és a Komáromi Jókai Színházban, később egyik alapítója lett a Szevasz Színháznak; s Czajlik Józseffel közösen létrehozták az Epopteia Műhelyt. Feleségével, Kiss Szilvia színművésszel 2007-ben alapították meg a Csavar Színházat. A társulat évente közel 200 előadást játszik Magyarországon és Felvidéken egyaránt.

Gál Tamás szakmai pályafutása során számos fesztiváldíjban részesült, 2007-ben, 2011-ben  és 2017-ben elnyerte a Kaleidoszkóp fesztivál fődíját, A nagyidai cigányok című előadását Kisvárdán a polgármester-díjával jutalmazták , s 2015-ben a Rükvercben nyújtott alakításáért elnyerte a szlovák színházi kritikusok egyik legnagyobb elsimerését a Deszka (Dosky) díjat, néhány napja pedig az Ex Libris-díjjal tüntették ki Nagymegyeren.

„A Dosky- és a mostani Jászai Mari-díj is olyan időszakban találtak meg, amikor azon gondolkodtam, jó úton járok-e, mert az alternatív színházi lét, bár én választottam magamnak, bizony nem könnyű. De ezek a díjak mindig megerősítettek abban, hogy érdemes ezt csinálni, hogy kitartóan menni kell a célok, az álmok után” – nyilatkozta a parameter.sk tudósítójának a szlovákiai magyar alternatív színházi közeg legaktívabb művésze.

(foto: Csavar Színház)